Ki όμως αληθινό…

Το 1994, στην ετήσια συνέλευση της Αμερικανικής Ένωσης Ιατροδικαστών στο Σαν Ντιέγκο, ο πρόεδρος της Ντον Χάρπερ Μάϊλς, εξέπληξε το κοινό του με τις νομικές δυσκολίες ενός παράξενου θανάτου.

Η ιστορία έχει ως εξής:
Στις 23 Μαρτίου 1994, ένας ιατροδικαστής εξέτασε το πτώμα του Ρόναλντ Όπους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε πεθάνει από ένα τραύμα από καραμπίνα στο κεφάλι. Ο νεκρός είχε πηδήξει από την ταράτσα ενός δεκαόροφου κτιρίου σκοπεύοντας να αυτοκτονήσει (είχε αφήσει σχετικό σημείωμα). Καθώς όμως πέφτοντας περνούσε από τον ένατο όροφο, πέθανε ακαριαία από έναν πυροβολισμό. Ούτε αυτός που πυροβόλησε, ούτε ο νεκρός γνώριζαν όμως ότι στον όγδοο όροφο είχε τοποθετηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους καθαριστές των τζαμιών του κτιρίου και ότι ο Όπους δεν θα μπορούσε εξ αιτίας του να ολοκληρώσει την αυτοκτονία του.
Κανονικά, είπε ο δόκτωρ Μάϊλς, επρόκειτο για ένα πρόσωπο που κατάφερε να αυτοκτονήσει, παρ' όλο που ο τρόπος αυτοκτονίας δεν ήταν αυτός που σκόπευε αρχικά να χρησιμοποιήσει. Το γεγονός ότι πυροβολήθηκε καθώς όδευε προς βέβαιο θάνατο εννιά ορόφους πιο κάτω, κανονικά δεν θα μετέτρεπε την αυτοκτονία του σε ανθρωποκτονία. Όμως το ότι δεν θα κατάφερνε να αυτοκτονήσει εξαιτίας του διχτύου, ώθησε τον ιατροδικαστή να θεωρήσει ότι είχε στα χέρια του μια υπόθεση ανθρωποκτονίας.
Το διαμέρισμα του ενάτου ορόφου απ' όπου προήλθε ο πυροβολισμός, ανήκε σε έναν ηλικιωμένο και τη σύζυγο του. Καβγάδιζαν κι εκείνος την απείλησε με μια καραμπίνα. Ήταν τόσο αναστατωμένος ώστε, όταν πάτησε τη σκανδάλη, αστόχησε και τα σκάγια βγήκαν από το παράθυρο και χτύπησαν τον 'Οπους. Όταν κάποιος επιχειρεί να σκοτώσει το υποκείμενο Α αλλά σκοτώνει το υποκείμενο Β, θεωρείται ένοχος για τη δολοφονία του υποκειμένου Β.
Ο ηλικιωμένος και η γυναίκα του ισχυρίστηκαν ότι κανείς από τους δυο τους δεν γνώριζε ότι η καραμπίνα ήταν γεμάτη. Ο γέρος είπε ότι συνήθιζε να απειλεί με το άδειο όπλο τη σύζυγο του. Δεν σκόπευε να τη δολοφονήσει, επομένως ο φόνος του 'Οπους ήταν ατύχημα. Στην πορεία της έρευνας, βρέθηκε ένας μάρτυρας που είδε τον γιο του ηλικιωμένου ζευγαριού να γεμίζει την καραμπίνα, έξι βδομάδες πριν από το μοιραίο γεγονός. Αποκαλύφθηκε ότι η γυναίκα είχε κόψει την οικονομική ενίσχυση του γιου της και εκείνος, γνωρίζοντας τη συνήθεια του μέθυσου πατέρα του να χρησιμοποιεί απειλητικά την καραμπίνα εναντίον της, γέμισε το όπλο πιστεύοντας ότι ο πατέρας του θα πυροβολούσε τη μητέρα του. Η υπόθεση τώρα είχε μετατραπεί σε δολοφονία του Ρόναλντ 'Οπους από τον γιο του ηλικιωμένου ζευγαριού.
Η περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι ο γιος, που λεγόταν Ρόναλντ Όπους, είχε απελπιστεί από την αποτυχημένη προσπάθεια του να οργανώσει τη δολοφονία της μητέρας του. Αυτό τον ώθησε να πηδήξει από την ταράτσα του δεκαόροφου κτιρίου στις 22 Μαρτίου, μόνο και μόνο για να σκοτωθεί από τα σκάγια που βγήκαν από ένα παράθυρο του ένατου ορόφου. Λόγω του δικτύου ασφαλείας δεν θα τα κατάφερνε να αυτοκτονήσει από την πτώση, αν δεν συνέβαινε εντελώς τυχαία και ακριβώς την δεδομένη χρονική στιγμή και προς την δεδομένη κατεύθυνση η εκπυρσοκρότηση του όπλου στα χέρια του πατέρα του, όπλο που ο ίδιος είχε γεμίσει προκειμένου να δολοφονήσει την μητέρα του...